Yhdistyksen 40-vuotisjuhlat

Yhdistyksemme 40-vuotisjuhlat pidettiin lauantaina 18.10.2003 Lagstadin kotiseututalolla.Kauniina syysraikkaana lauantaipäivänä noin 50 yhdistyksen jäsentä ja kunniavierasta kokoontui kauniille Lagstadin kotiseututalolle viettämään yhdistyksen 40-vuotisjuhlia. Hanurinsoitto toivotti vieraat tervetulleiksi. Puheenjohtajan tervetulotoivotusten ja maljan kohottamisen jälkeen puheenvuoro annettiin kotiseutukummi Kirsti Salmiselle. Hän tarkasteli mikä on kotiseutu, miten ja missä vaiheessa asuinpaikka muuttuu kotiseuduksi, kotiseutuyhdistysten tärkeyttä ja roolia nyky-yhteiskunnassa. Kylän oma kasvatti Marcus Backas viihdytti meitä ihanalla pianonsoitolla.

Onnittelukäynnillä kävi myös EKYL:n puheenjohtaja Arja Salmi, EOK:n hallituksen edustaja ja Keski-Espoon Seuran puheenjohtaja Tommi Laakso. Myös Esbo Hembygdsförening esitti meille onnittelunsa.

DSC00299

Keski-Espoo Seuran puheenjohtaja Tommi Laakso luovuttamassa meille kirjan Kartanoita ja huviloita Keski-Espoossa sekä lahjakortin, jolla ensi keväänä saa ostaa tammen istutettavaksi johonkin sopivaan paikkaan. Vastaanottamassa Ann-Christin Lintula ja Katriina Heinämäki.

Juhlassa palkittiin kolme pitkään johtokunnassa työskennellyttä jäsentä. Ensi Salakari, Erkki Virtala ja Helge Wikholm vastaanottivat Suomen Kotiseutuliiton kotiseututyön ansiomerkit.

DSC00297

Kuvassa juuri onnitteluja vastaanottaneet Helge Wikholm, Erkki Virtala ja Ensi Salakari (vasemmalta oikealle).

Juhlassa julkaistiin Sitä kuusta kuuleminen 40 vuotta keskellä Espoota kirja. Ensimmäinen kirja ojennettiin Kirsti Salmiselle kiitoksena siitä, että hän jaksoi kannustaa meitä kirjan tekoon. Kirjan rahoitus järjestyi Espoon kaupungin, Espoon Kauniaisten Säästöpankkisäätiön ja alueen mainostajien kautta saaduilla avustuksilla.

DSC00363

Yhdistykselle on myös tehty logo, jonka on taiteillut Stina Berger-Eirola.

Virallisen osuuden jälkeen nautimme pitopöydän runsaita antimia ja tanssimme pikkutunneille asti orkesterin säestyksellä.

DSC00307

Kuvassa pöydän oikealla puolella Tommi Laakso, Arja Salmi ja Kirsti Salminen sekä yhdistyksen jäseniä.

Puheenjohtajan tervetulotoivotus

Keski-Espoon Pienkiinteistöyhdistyksen perustamisesta on kulunut 40 vuotta. Keväällä 1963 Lagstadin kansakoululle kokoontui noin 130 asukasta miettimään yhdistyksen perustamisen tarpeellisuutta. Yhdistyksen tarkoituksena oli huomioida ne vaatimukset, jotka Espoon kauppala tulee asettamaan kiinteistönomistajille ja neuvotella mitä olisi tehtävä, jotta kiinteistöomistajien rasitukset eivät kasvaisi suhteettoman suuriksi. Alueella asui silloin noin 7 000 asukasta, kun vastaava luku tänä päivänä on 27 000. Yhdistyksen perustamiskokous pidettiin 18.11.1963 Espoon VPK-talolla.

Miten paljon onkaan alueemme muuttunut tässä ajassa. Espoon aseman seutu, Furubacka, Muurala ja Bemböle olivat hyvin maaseutuvaltaista aluetta. Alueella toimi muutama maatila, oli lypsykarjaa ja viljeltiin maata. Silloin tiestö oli huonossa kunnossa, tievalaistusta ei ollut kuin isoilla maanteillä, kiinteistönomistajilla oli huoli vesihuollosta ja viemäröinnistä.

Espoosta tuli kaupunki vuonna 1972 ja samalla alkoi kerrostalovaltainen rakentaminen Espoon keskuksessa. Kirstin tilan maille aloitettiin rakentaminen vuonna 1970, josta tuli Suvelan asuinalue. Massiivinen virastokeskus nousi 70-luvulla. 80-luvulla rakennettiin Kirkkojärven ja Mikkelän alueet. Uusi asema valmistui vuonna 1981.Finnoontietä parannettiin ja nykyinen Espoonväylä sekä Kirkkokatu rakennettiin. Samoin Kehä Kolmonen rakennettiin uudelleen osuudella Bemböle Kauklahti.

Kuten huomataan satsattiin valtavasti suurten teiden ja suurien asuntoalueiden rakentamiseen. Siinä varmaan moni mummon mökki tunsi itsensä hyvin pieneksi ja vaatimattomaksi näiden suurten komeiden talojen rinnalla. Onneksi alueellamme myös ymmärrettiin satsata omakotiasumiseen. Valtavasti on rakennettu pientaloja, paritaloja ja rivitaloyhtiöitä.

Kaikkina vuosina on yhdistyksemme ensisijaisena mottona ollut edunvalvonta. Olemme ottaneet kantaa teiden suunnitteluun ja kaavamuutoksiin. Monesti olemme saaneet äänemme kuuluviin vaikka usein tuntuu siltä, että isoa kaupungin virkakoneistoa vastaan olemme liian pieni pelinappula.

Jäsenten tiedottaminen on aina tärkeä osa yhdistyksen toimintaa. Tiedottaminen sai hienot puitteet omasta lehdestämme Sitä kuusta kuuleminen, joka on ilmestynyt kaksi kertaa vuodessa vuodesta 1996.

Yhdistys on jäsenenä Espoon Kotiseutuyhdistysten liitossa ja Espoon Omakotiyhdistysten Keskusjärjestössä sekä Pro Espoonjoki ry:ssä. ja kaikissa meillä on oma edustajamme, jolloin kontakti suoraan järjestöihin toimii hyvin.

Juhlavuoden kunniaksi yhdistykselle on tehty logo. Samoin olemme talkootyönä tehneet kirjan, joka kertoo yhdistyksen toiminnasta sekä Espoon keskuksen elämästä yleensäkin viimeksi kuluneiden 40 vuoden aikana. Lämpimät kiitokset kaikille kirjatalkoisiin osallistuneille.

Kategoria(t): Tapahtumat. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.