Toimintakertomus 2023

1. Yleistä

Yhdistys on perustettu vuonna 1963, joten se on nyt toiminut alueen asukkaiden edunvalvojana jo 60 vuotta. Halusimme juhlistaa vuotta järjestämällä asukasjuhlan, joka pidettiin lauantaina 2.9.2023 Lagstadin kotiseututalolla. Ohjelmassa oli espoolaisia muusikoita ja sirkuskoululaisia. Pystyimme järjestämään rennot juhlat rakkaudesta kotiseutuun. Juhlapuhujana oli Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo. Toimintavuosi sujui pitkälle juhlan ja ohjelmien suunnittelussa.
Toinen selvä painopiste oli edunvalvonta, joka tarkoitti paitsi kaavoituksen myös liikennöinti- ja keskuspuistosuunnitelmien seuraamista.

Olimme jo kahtena vuotena palkanneet kesänuoria Espoon kaupungin kesäseteliehdoin ja näin päätimme tehdä myös tänä vuonna. Kesänuorten tehtäviä olivat nurmikonleikkuu, pienet maalaustyöt, rikkaruohojen kitkentä, ikkunoiden ja autojen pesu jne. Saimme kesätyöstä hyvää palautetta sekä nuorilta että työtä teettäviltä jäseniltämme. Espoon kaupunki maksoi meille kesäseteleistä 600 euroa.

Yhdistyksen toimintaa rahoitetaan jäsenmaksutuotoilla ja Espoon kaupungin kulttuurilautakunnan myöntämän 1000 euron toiminta-avustuksen turvin. Saimme myös 2000 euroa projektiavustusta Espoon kaupungilta, josta olemme kiitollisia. Jäsenmäärä on viime vuosina ollut pienessä noususuunnassa mutta jostain syystä nyt oli havaittavissa pientä notkahdusta ja jäsenmaksuja kertyi vuoden aikana yhteensä 2 670 euroa. Yhdistyksen tilinpäätös on 1 543,58 euroa tappiollinen, joka johtuu lähinnä asukasjuhlasta.

2. Jäsenten lukumäärä ja jäsenmaksu

Yhdistyksemme jäsenmäärä on pysynyt pitkään melko vakiona. Viime vuosina on tullut ilahduttavan monta uutta jäsentä mutta nyt oli havaittavissa pientä notkahdusta. Vuosikokouksen päätöksen mukaisesti jäsenmaksu on 16 euroa perheen 1. jäseneltä ja samaan perheeseen/ruokakuntaan kuuluvalta lisäjäseneltä 4 euroa jäseneltä. Jäsenmaksuja kertyi vuoden aikana yhteensä 2 670 e, ja jäsenten lukumäärä oli 235. (vrt. v. 2022 – 3 096 e ja jäseniä 267, v. 2021- 2 452 e ja jäseniä 265, v. 2020 – 2 334 e ja jäseniä 264, 2019 – 2 072 e, ja jäseniä 232).

Jäsenmaksukirje jaettiin myös tänä vuonna osoitteellisena jäsenille.

Taulukko osoittaa jäsenmäärän kehityksen vuodesta 1999.

3. Hallitus ja muut toimielimet

Halllituksen kokoonpano ja tehtäväjako

Ann-Christin Lintula puheenjohtaja, EKYL:n hallituksen varapuheenjohtaja
Eeva Vainio varapuheenjohtaja, edunvalvonta, kaavoitusasiat, Pro-Espoonjoki
Merja Mäkelä sihteeri, yhteisöllisyys
Johannes Hämeri viestintä, kaavoitusasiat
Johanna Issakainen tapahtumat
Ritva Koivukoski projektit
Marja-Liisa Pahalahti perinneasiat, kesätyöntekijät
Jan-Olof Stengård jäsenrekisteri, jakeluvastaava
Laura Wickström tapahtumat, yhteisöllisyys

Hallitus kokoontui seitsemän kertaa ja kokoontumispaikkana oli Lagstadin kotiseututalo. Varsinaisten kokousten lisäksi hallitus keskusteli sähköpostin välityksellä. Anita Lindström/Figurecraft toimii rahastonhoitaja.

3.1. Jäsenjakelu

Jakeluvastaavana toimi Jan-Olof Stengård. Hallituksen jäsenet ovat hoitaneet jäsenjakelun.

3.2. Toiminnantarkastajat

Toiminnantarkastajina ovat toimineet Mirja Rasa ja varalla Gunnar Ramstedt.

4. Varsinainen toiminta

4.1. Vuosikokous

Sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 20.3.2023 Lagstadin kotiseututalolla. Kokouksessa vahvistettiin tilinpäätös ja annettiin vastuuvapaus hallitukselle. Samoin hyväksyttiin toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio vuosille 2023–2024. Hallituksen jäsenet valittiin jatkamaan, samoin myös puheenjohtaja. Jäsenmaksu pysyi ennallaan, 16 euroa talouden ensimmäiseltä jäseneltä ja 4 euroa talouden/ruokakunnan seuraavilta jäseniltä. Kokouksen aluksi Esko Uotila Espoon Perinneseurasta kertoi yhdistyksen toiminnasta sekä yhteistyössä asukasyhdistysten ja kaupungin kanssa toteutetun Espoo 1972 -hankkeen tuloksia.

4.2. Siivoustalkoot

Siivoustalkoot järjestettiin 3.5.2023 Romu Keinäsen metalliromulava oli kuten niin monta vuotta aikaisemmin Samariantien alkupäässä. Viidessä eri pisteessä oli jätesäkkejä, joihin asukkaat toivat roskia. Siivoustalkoissa siivotaan yleisiä alueita, kuten esim. katujen varsia. Talkookahvit ja grillimakkarat nautittiin Issakaisen perheen pihalla. Arvioimme, että talkookahveilla kävi noin 30 osallistujaa ja metallikeräykseen tuotiin metalliromua arviolta 46 taloudesta.

Entressen kirjastossa oli HSY:n kompostointineuvontaa 11.5. josta tiedotettiin siivoustalkookutsun yhteydessä. Yritimme saada HSY:n edustajaa talkoihin neuvomaan kompostoinnista, mutta se ei onnistunut.

4.3. Kesänuorten palkkaaminen

Viime vuosien hyvän palautteen takia palkkasimme kaksi kesätyöntekijää Luka Miettisen ja Eela Oljemarkin jäsentemme käyttöön erilaisiin kiinteistön ylläpitotehtäviin ja pihanhoitoon. Palvelu oli jäsenille täysin ilmaista ja siihen hyödynnettiin Espoon kaupungin nuorille tarjoamia kesäseteleitä. 24 jäsenperhettä käytti palvelua hyväkseen ja he olivat tyytyväisiä palveluun.

4.4. Keski-Espoon asukasjuhla 2.9.2023

Heti vuoden alusta alkoi asukasjuhlan suunnittelu. Mietimme pitkään erilaista ohjelmaa ja tarjoilua. Halusimme painottaa espoolaisuutta sekä esiintyjissä että tarjoilussa. Yhdistys järjesti 10 vuotta sitten valokuvanäyttelyn alueemme eri vaiheista ja tämä näyttely oli lähes kokonaisuudessaan esillä juhlassa. Halusimme myös täydentää olemassa olevaa kuvataulumateriaalia ja teimme kaksi kuvataulua tonttupolun vaiheista. Tonttupolulla on jo pitkä historia, ensimmäinen järjestettiin 17.12.2006.

Lähetimme henkilökohtaiset kutsut jäsenistölle ja juhliin ilmoittautui noin 60 henkilöä. Juhla oli osallistujille maksuton.

Meitä viihdyttämässä oli harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi ja viulisti Maarit Kyllönen. Espoon sirkuskoulun keikkaryhmä esitti loistavia sirkustemppuja. Toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo Suomen Kotiseutuliitosta piti juhlapuheen otsikolla ”Rakkaudesta kotiseutuun”. Kylän oma muusikko Jiri Kuronen viihdytti meitä hanurinsoitolla ja laululla. Tarjoilusta vastasi Satu Malisen catering ja nautimme kasvissosekeittoa, sämpylää lisukkeineen ja jälkiruoaksi täytekakkua kahvin kera.

Ansiomerkkien luovutus

Juhlassa luovutettiin Suomen Kotiseutuliiton kultainen ansiomerkki Eeva Vainiolle ja
Jan-Olof Stengårdille pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta hallitustyöskentelystä. Molemmat ovat olleet hallituksen jäsenenä 20 vuotta tai enemmän.

Keski-Espoon asukasjuhla 2.9.2023 klo 13.00 Lagstadin kotiseututalo
Espoolaiset taiteilijat Maria Kalaniemi harmonikka ja Maarit Kyllönen viulu soittavat riemukasta espoolaista kansanmusiikkia
Tervetulomalja ja tervetulosanat, puheenjohtaja Ann-Christin Lintula
Ruokailu: kasvissosekeitto, sämpylä, juusto, kurkku, mehu, vesi
Espoon Sirkuskoulun keikkaryhmä esittää sirkustemppuja
Rakkaudesta kotiseutuun”, toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo, Suomen Kotiseutuliitto
Muistoja ja muistamisia
Muusikko Jiri Kuronen viihdyttää meitä
Täytekakku, kahvi, tee, mehu
Musiikki jatkuu
Tutustuminen valokuvanäyttelyyn vuodelta 2013 ja 2023
Onnenpyörä

4.5. Tonttupolku

Perinteinen tonttupolku järjestettiin sunnuntaina 10.12.2023 klo 17.00–19.00. Espoon Lucia Jessica Tunn lucianeitoineen esiintyi ja keräsi ennätysmäärän yleisöä. Jiri Kurosen johdolla laulettiin joululauluja. Glögipiste pipareineen keräsi tänä vuonna noin 350 kävijää ja glögiä kului 40 litraa. Piparipuu oli myös totutulla paikallaan. Myös joulupukki ja tiernapojat viihdyttivät yleisöä. Joulupukin kanssa sai ottaa selfien. Myyjäisistä sai ostaa itsetehtyjä neuleita ja leivonnaisia. Luciakeräyksen tuotot menivät Aseman Lapset ry:lle.

5. Edunvalvonta

Toimintavuonna on seurattu lähiseudun kaavoitus- ja rakentamisasioita edellisvuosien tapaan seuraamalla tiedotusvälineitä ja kaupungin lautakuntien yms. esityslistoja ja pöytäkirjoja, osallistumalla erilaisiin tiedotustilaisuuksiin, kyselemällä virkamiehiltä kiinnostavista hankkeista ja antamalla tarpeen vaatiessa lausuntoja.

Erityisesti esillä on ollut ”Yleiskaava 2060”, josta kaupunki järjesti useampiakin tilaisuuksia sekä nettikyselyn saadakseen jo alkuvaiheessa asukkaiden mielipiteitä. Tiedotimme asiasta jäsenistölle ja vastasimme kyselyyn myös yhdistyksen nimissä.
Lausuimme mielipiteen Kaupunginkalliorinteen asemakaavamuutoksesta.
Olemme myös seuranneet Keskuspuiston rajaussuunnitelmia ja allekirjoitimme muiden asukasyhdistysten kanssa Espoon Ympäristöyhdistyksen ehdotuksen.
Kaupunki järjesti Virastopihan ja Espoolaisten talon suunnitelmista esittelytilaisuuksia, joihin osallistuimme.
Liikennöintisuunnitelma 2023-2024 aiheutti paljon keskustelua mm. Saarnilaakson pysäkeistä ja Espoonväylän/Hösmärintien risteyksestä. Jan-Olof Stengård teki palautteen HSL:lle.

6. Tiedotustoiminta

6.1. Yhdistyksen kotisivut ja Facebook

Yhdistyksemme kotisivut löytyvät osoitteesta https://kepky.fi ja sähköpostiosoite on info@kepky.fi. Sivujen sisällöstä vastaa hallitus. Kotisivuilla on myös oma ruotsinkielinen osio. Kotisivuilla julkaistaan jäsenistölle tarpeellista materiaalia, kuten ajankohtaiset asiat, kokousaikataulu, ajankohtaiset kaavoitustilanteet alueellamme sekä tietenkin yhdistyksen toiminnasta ja hallituksen kokoonpanosta kertovat osiot. Koitamme parhaamme mukaan pitää sivuja ajan tasalla ja tuoda siihen uutta

informaatiota, kun sitä on saatavilla. Kotisivuilta on myös linkitykset Espoon kaupungin uutisiin ja Suomen Kotiseutuliiton sivustolle. Sivuilta löytyy myös linkit Espoon keskuksen kotikaupunkipoluille.

Yhdistyksen oma Facebook-sivu https://www.facebook.com/Kepky avattiin lokakuussa 2020 ja se sai heti melko paljon seuraajia. Facebookissa kerroimme kokouskuulumisia, yhdistyksen tapahtumista ja kaavoitusuutisia. Siinä jaamme myös ajankohtaista tietoa tapahtumista ja asukkaiden on helppo lähestyä meitä kommentoimalla.

6.2. Jäsenlehti

Jäsenlehtemme ”Sitä kuusta kuuleminen…” ilmestyi toukokuussa ja joulukuussa. Tänä vuonna oli 26. vuosikerta ja joulukuun numero oli jo järjestyksessään 54. Lehden taittajana toimi nyt kuudetta vuotta Seija Kotipalo, jonka ammattitaito näkyi selvästi. Päätoimittajana toimi Ann-Christin Lintula ja lehti painettiin värityönä. Hyvää jäsenpalvelua on myös se, että kirjoitamme sekä suomeksi että ruotsiksi. Lehteen kaipaisimme enemmän kirjoituksia tai ainakin aloitteita juttuaiheista jäsenistöltä. Lehti julkaistaan kotisivuillamme myös nettiversiona.

Tämän vuoden lehdissä pääpaino oli yhdistyksen juhlavuodessa. Toukokuun lehdessä oli kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän terveyhdys otsikolla ”Onnistumme yhdessä”. Merja Mäkelä teki juttua kolmesta pitkän linjan ahkeroijista: puheenjohtaja Ankista, varapuheenjohtaja Eevasta (Mame) ja jäsenrekisteriä hoitavasta Jan-Olofista. Kaikilla on yli 20 vuotta kokemusta hallitustyöskentelystä. Seuraavia artikkeleita oli: Lagstadin koulu täytti 150 vuotta; koti Kaupunginkalliossa osa 4 julkaistiin joka kertoi kansanedustaja, kunnallispoliitikko Inka Hopsusta; Espoon yleiskaava 2060.
Muuralaan suunniteltiin Kehä III:sen uutta linjausta 1977. Villa Breidablick:stä, eli vanhasta kunnantalosta oli artikkeli. Lehdessä oli uutinen Espoon perinneseuran teemasta, kesätyöntekijöistä, neuvoja juhlien järjestelyistä, kaupunkiradasta, erilaisista jäteastioista, mehiläistarhasta Saarnilaaksossa sekä 17-vuotiaasta Feta-ponista. Kestoaineistona on joka lehdessä puheenjohtajan palsta ja kaavoituskatsaus.

Joulukuun lehdessä oli katsaus juhlavuoteen ja asukasjuhlaan. Suomen Kotiseutuliiton puheenjohtaja Teppo Ylitalon tervehdys ”60 vuotta rakkaudesta kotiseutuun” sekä kerrottiin ansiomerkkien luovutuksesta. Betlehemin rauhantulesta oli artikkeli. Kuninkaantien saunaseuran puheenjohtaja kertoi Kuninkaantien savusaunasta. Koti Kaupunginkalliossa sai jo viidennen osan, jossa esiteltiin Tuire Ulmasta. Kaupunginkalliossa 85 vuotta asuneesta Ghita Humpaksesta oli hieno haastattelu.
Kauklahden Lasihytin kaavasta oli artikkeli. Furubackan tonttupolusta oli katsaus kuvien kera. Muuralan apostolista ja Espoon kotiseutukummeista oli myös artikkeli. Lehden vakioartikkeleita löytyi myös kuten kaavoituskatsaus. Espoon Perinneseura kirjoitti artikkelin teemasta ”Yrittävä Espoo”. Kyllikki Kirjavaisen seikkailuja uudessa kodissa saimme myös seurata.

6.3 Muu tiedotustoiminta

Kokouskutsun yhteydessä jaettiin tietoa ajankohtaisista asioista. Olemme tehostaneet jäsenten sähköpostiosoitteiden keräämistä ja meillä on jäsenistön jakelulista sähköpostissa. Jäsenistön nimet ja osoitteet ovat salattuna ainoastaan jäsenrekisteriä hoitavan henkilön tiedossa. Jäsenet ovat suoraan toimittaneet meille nimi- ja osoitetietojaan. Kaikille jäsenille lähetettiin sama posti sähköpostina kuin paperiversiona postilaatikkoon. Sähköpostijakeluna tiedotamme halukkaille yhdistyksen toiminta-alueella olevista ajankohtaisista hankkeista, kantaa otettavista asioista tai alueella havaituista häiriöistä.

7. Vuokraustoiminta

Yhdistyksellä on astioita ja ruokailuvälineitä noin 50 hengelle, joita jäsenet voivat vuokrata 30 euron kertamaksua vastaan perhe- ja juhlatapahtumiin.

8. Muu toiminta

8.1. Kotikaupunkipolut

Espoon Kaupunginosayhdistysten Liitto (EKYL) on koordinoinut kotikaupunkipolkuprojekteja eri puolella Espoota. Espoon keskuksen kotikaupunkipolkuja on laadittu vuonna 2005 ja päivitetty vuonna 2014. Vuoden aikana jatkettiin päivitystyötä tavoitteena luoda polut mobiiliversioon käyttäen eMuseo-palvelun työkalua. Mukana työryhmässä ovat Ann-Christin Lintula ja Jan-Olof Stengård.

8.2. Osallistuminen muiden yhteisöjen toimintaan

Yhdistys on jäsenenä Espoon Kaupunginosayhdistysten Keskusliitossa (EKYL) ja Pro Espoonjoki -yhdistyksessä. Teemme myös yhteistyötä Esbo hembygdsförening rf:n kanssa, joka hallinnoi Lagstadin kotiseututaloa. Ann-Christin Lintula on Espoon Kaupunginosayhdistysten Liiton (EKYL) hallituksen varapuheenjohtaja. Ann-Christin Lintula on Suomen Kotiseutuliiton valtuuston jäsen ja osallistui valtakunnallisiin kotiseutupäiviin Kotkassa 8.-10.9. Vuosikokouksessa hänet valittiin jatkamaan valtuuston jäsenenä uudelle kaksivuotiskaudelle. Eeva Vainio on Pro Espoonjoki r.y:n hallituksen varajäsen.